piatok 23. októbra 2015

Gulášová polievka - z dedičstva po predkoch


Gulášová polievka sa u mňa líši od kotlíkového guláša tým, že je redšia a nedávam do nej zelenú papriku a paradajky, ale koreňovú zeleninu a to mrkvu a kúsok petržlenu. Varievam ju v tlakovom hrnci, guláš sa u nás robí zasa najčastejšie vonku, v kotlíku.
Cibuľový základ je bohatý, dávam pol na pol masť a olej. Z korenia celé čierne, bobkový list a tu len celú rascu, nie mletú a samozrejme mletú sladkú červenú papriku. Úplne na konci zasa drvenú majoránku.
Mäso používam väčšinou hovädzie, ale niekedy robím aj miešaninu bravčového pliecka a hovädziny na guláš. Takýto kus mäsa cca 25dkg som mala dnes. Neodrezávam z neho nič, iba ak by tam boli zvyšky chrupavky, či tvrdší loj.
Cibuľu opražím spolu s koreninami, pridám mrkvu a petržlen, podusím a nasleduje strúčik cesnaku na plátky. Ten len poprehadzujem a hrniec odstavím z platne, aby som v základe rozmiešala mletú papriku.
Hrniec postavím naspäť na oheň a prisypem kocky mäsa, miešam stále, aby sa mäso poopekalo v základe z každej strany. Osolím a podlejem horúcou vodou 8-9dcl. Privediem k varu. zatiaľ očistím dva zemiaky a pokrájam ich na menšie kúsky, pridám do polievky, zavriem a natlakujem. Varím 45 minút na najslabšom ohni. Za ten čas sa mäso uvarí tak, že sa rozplýva a zelenina teda ani zemiaky sa nerozvaria, aj keď sa všetko varí rovnako dlho. Je to pohodlné, rýchle a šetrné.
Keď para vyfučí, otvorím nádobu a prisypem trocha v dlaniach požmolenej majoránky. Bez nej si gulášovú polievku neviem predstaviť.
Môže sa zajedať čerstvým chlebom alebo pečivom, maminka k nej často robí aj halušky, otec to tak mal veľmi rád. To je množstvo na také tri porcie.

Žiadne komentáre: