sobota 7. novembra 2015

Maslová omáčka na dezerty

 U nás som Golden syrup, jednu zo základných zložiek tejto omáčky, nevidela, ale kúpila som si ho ešte na dovolenke vo Francúzsku. Dá sa vyrobiť aj podomácky, ale originál je originál, takže ak naň natrafíte, určite si ho zadovážte, oplatí sa.
Je to v podstate cukrový sirup chuťovo podobný javorovému alebo melase. Má nádhernú farbu a fakt chutí božsky!
Potrebujeme: 42g kravského masla 82%
                       85g kryštálového cukru
                       1 PL sirupu
                       42 ml sladkej smotany
 
V rajničke na miernom ohni rozpúšťame maslo s cukrom, prilejeme Golden syrup a smotanu, necháme zovrieť a odstavíme. Kryštáliky cukru musia byť úplne roztopené. Podávame ešte vlažné, po vychladnutí hustne a tuhne. 
Má úplne fantastickú výraznú maslovú chuť, mlsné jazýčky si prídu na svoje.
Viem si ho dokonale predstaviť ako polevu k pareným buchtám, vianočke, muffinom, lievancom, suchému pečivu, proste všade, kde cesto bude len doplnkom. Pretože z tejto omáčky - polevy treba naozaj máličko k dosiahnutiu nebíčka v papuľke.

Žiadne komentáre: