piatok, 16. decembra 2016

Vanilkové rožky

Vianočná klasika :-)
Suroviny:
180g hladkej múky 00 extra, 60g práškového cukru, 140g masla, 80g mletých orechov, 2 žĺtky, vanilkový cukor zmiešaný s práškovým na obaľovanie
postup:
Do múky preosejem práškový cukor, pridám mleté orechy a dôkladne premiešam. Priklepnem 2 vaječné žĺtky a nahrubo nastrúham studené maslo. Všeto rýchlo zmiesim. Cesto zabalené vo fólii nechám chvíľu stuhnúť v chladničke, aby sa s ním lepšie robilo.
Asi za 15 minút ho vyberiem, na jemne pomúčenej doske z neho beriem po kusoch, ktoré ušúľam na tenké hady a pokrájam na rovnako dlhé kúsky. Jeden si nechávam ako prototyp, prikladám a tak krájam, aby boli rovnaké dlhé.
Formujem na prehnuté rohlíčky a ukladám na plech s papierom nie príliš blízko k sebe, trocha narastú.
Z tejto dávky vyjdú dva plné plechy rohlíčkov. Pečiem do ružova v predom vyhriatej rúre na 150°C asi 20 minút.
V miske si zmiešam práškový cukor s vanilkovým a každý mierne vychladnutý rohlíček v ňom obalím z každej strany. Je to piplačka a pečivo pod jeden zub, tak k tomu treba veľa trpezlivosti, či skôr lásky k pečeniu:-)



Zverejnenie komentára