štvrtok, 5. januára 2017

Punčové rezy s pravým punčom

Tieto punčáky sú trochu iné ako ostatné, použila som pri nich iné vrstvenie a inú zálievku ako obyčajne - pravý punč. Teda pravý ako pravý, dnes pomenovať týmto slovom nie je tak jednoduché, lebo originalitu vám hneď napadnú:-)
Takže pod pravým mám na mysli varený punč, čo sa robí na Vianoce a nie arómu, či len (r)um, čo sa pridáva do zvyčajných punčákov.
Tento nápad som videla u jednej mladej dámy, tak prečo ho nevyskúšať. Pomery surovín a postup mám podľa seba.
Suroviny:
cesto: 4 vajcia, 150g kryštálového cukru, 180g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 3PL oleja, 3PL teplej vody

zálievka -punč: 1dcl vody, 1 vrecko čaju lesná zmes, 0,25ml umu, 0,25ml hustého malinového sirupu, 1dcl tmavočerveného vína ( u mňa cabernet savignon), 2ks klinčeky, kúsok celej škorice

poleva - fondán: 100g kryšt. cukru, toľko vody, čo ho zaleje, 1/2ČL octu, 1PL punču z rozvaru
Postup:
Najprv som uvarila punč: vodu som nechala zovrieť, pridala som čaj, víno, sirup, koreniny a plameň som vypla. Vrecúško som neskôr vybrala a punč po 20 minútach precedila. Mala som ho 2,5dcl
Prichystala som si plech 27x35cm na piškótu: vymazala som ho maslom a vysypala múkou.
Celé vajcia som s cukrom šľahala elektricky do bledej nadýchanej peny, priliala som olej a vodu a znovu prešľahala. K odmeranej múke som primiešala prášok do pečiva a takto prisypala k vaječnej hmote. Celú som dôkladne spojila, vyliala na plech a urovnala. Plech som potom vsunula do rúry predom vyhriatej na 180°C. Piškóta sa piekla 12 minút, viac času jej netreba, aby sa nevysušila. Odmerala som širšiu časť a rozdelila plát na 4 rovnako široké časti.
Prišlo na rad zostavovanie. Na menší plech, čo sa zmestí do chladničky, som preložila jeden z plátov a potrela som ho marhuľovým lekvárom. Ja ho mám taký redší, dobre sa natiera.
Priložila som ďalší plát a pomocou lyžice som naň rovnomerne nalievala punčový rozvar, použila som polovicu z neho. Jednu polievkovú lyžicu z punču som odložila bokom na fondánovú polevu navrch. Plát cesta sa poriadne nasal. Aj ten som natrela lekvárom, priložila tretí plát cesta a zase natrela lekvárom. Použité množstvo sa ukázalo ako adekvátne, zákusok nie je suchý a všetky chute sa v ňom primerane uplatňujú. 
Posledný, štvrtý plát potreboval znova dávku punču, aby sa vrstvy aj farebne striedali. Lyžicou som ho poliala zvyškom punču na kuse pečiaceho papiera. Veľmi opatrne som ho prešuchla na okraj papiera a prevrátila na ostatné vrstvy, aby bola nasiaknutá strana naspodku. Papier bol navrchu, priložila som naň iný plech a priniesla aj nejaké knihy, ale tá ťarcha už bola priveľká, cesto je jemnučké a nasaté, zbytočne ho mágať netreba, iba nech sa jednotlivé vrstvy zlepia aby pri krájaní držali spolu. Konečná výška zákusku je podľa mňa tiež akurát, aj keď som sa spočiatku bála, že bude privysoký.

Kým zaťažený zákusok odpočíval, pripravila som fondán. Plech som nedala ani do chladničky, aby som ho mala po ruke, hotový fondán je rýchlovka, hneď ho treba natierať, lebo tuhne.
Do kastrólika som nasypala cukor, zaliala ho vodou len na jeho úroveň a zapla plyn. Keď sa cukor miešaním roztopil a sirup začal jemne bublinkovať, plameň som stíšila na minimum a stále miešala. Mám dobrú umelohmotnú varešku s dierkou na rukoväti, tá sa mi tu práve hodí. Pri tomto postupe je dôležité variť sirup na tzv. retiazku. Varom hustne a po čase treba skúšať zo sirupu fúkať cez dieročku bubliny ako cez bublifuk. Tu mám fotku z inej prípravy fondánu. Ak už bublinu vieme fúkať, zanedlho sa bude dať fúkať aj viac bubliniek spojených v retiazku, vtedy je sirup hotový. Pomocou inej varešky som kvapla sirup do malej dierky a potom fúkala. Vtedy je sirup už o niečo hustejší, udrží sa v dierke a dá sa vyfúknuť bublinka, len to chce trpezlivosť. 
 A za chvíľu už idú pospájané bublinky, tak je sirup hotový, pridám ocot, zamiešam a vypnem plameň. hneď som priliala aj odloženú lyžicu punču, ten sfarbil fondán krásne na ružovo. Treba ho miešať počas chladnutia, tu som skúsila pridať aj trošku oleja, aby bol pružnejší a nelámal sa tak pri krájaní. No ešte mám pred sebou veľa fondánových poliev, aby mi to šlo poľahky a bez stresu:-)) Tu je fotka tuhnúceho zvyšku, v chvate som fotky nanášania nemohla robiť.
Fondán mení skupenstvo hneď na koláči, treba ho rýchlo rozotrieť. Zvyšok, čo už stuhol, stačí len máličko zohriať, zase bude tekutý. A po nanesení som urobila nožom zárezy do teplého fondánu, aby som naznačila budúce rezy. Po pobyte v chladničke sa mi minule poleva veľmi lámala, tak tomu chcem predísť.
Zákusok pobudol v chlade asi dve hodinky, potom sme ho ochutnali, už značne nasiaknutý (nie my) alkoholom. Je z radu tých, čo státím kvalitnejú. Verím, že aj vám bude chutiť.
Zverejnenie komentára