nedeľa, 8. januára 2017

Žerbo rezy

Najlepšie, aké som kedy jedla. Sú totiž s bravčovou masťou.
Nikdy som ich nemala v láske, a u nás v rodine asi tiež tak. Stretávala som sa s nimi sporadicky na nejakých oslavách, svadbách...až som ich raz ochutnala z kuchyne mojej "ánygyi"(vzdialená príbuzná) Zsuzsi z Viesky. Boli mäkké a naozaj veľmi chutné, až lahodné. Odvtedy som od nej pýtala recept, ale nejak sa ku mne nedostal, z rôznych - neznámych príčin.
Pred pár dňami ma oslovila kamarátka, či jej napečiem pár druhov domácich zákuskov na oslavu 18. narodenín jej dcéry. Na moju otázku, čo majú radi, spomenula práve žerbó, punčové rezy a orechový krémeš.
Pred istým časom som iné žerbó piekla u manžela ešte vo Švajčiarsku, bolo to na Vianoce, boli pekné ale nebolo to ono, preto som si recept ani neuložila.
A teraz pri tejto výzve, keď chcem ponúknuť ozaj tradičné domáce chute, musela som hľadať, čo mi vlastne na Zsuzsiných rezoch tak chutilo. Prezeraním receptov na maďarských stránkach som nato prišla - je to masť, ktorá robí inú, lepšiu chuť!
Na nete nájdený recept som si trochu upravila a upiekla podľa neho svoje prvé naozaj chutné žerbó rezy.
Suroviny:
Cesto: 400g polohrubej múky, dve štipky soli, 50g práškového cukru, 2 žĺtka, 12g čerstvého droždia, 100ml teplého mlieka, 150g masti

plnka: cca 200g lekváru (najvhodnejší je marhuľový, ja som mala zvyšky slivkového a broskyňového, tak som ich zmiešala), 200g mletých orechov, 4 PL kryštálového cukru

poleva: 100g čokolády na varenie, 25g masla, 2 ČL masti
Postup:
Preosiatu múku a cukor zmiešame so soľou, pridáme žĺtka, vzídený kvások z teplého mlieka a droždia a zmäknutú masť.
Vymiesime cesto, bude sa to robiť veľmi dobre. Na takých desať minút ho umiestnime v chladničke, lepšie sa bude vaľkať potom.
Zatiaľ si pomelieme orechy, zmiešame ich s cukrom a odložíme bokom. Dosku pomúčime, cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
Cestá vaľkáme po jednom, zatiaľ ostatné môžu byť ešte v chladničke. K pečeniu som použila plech s rozmermi 32x22cm, vymazala som ho maslom a vysypala múkou. Na spodok som pomocou valčeka umiestnila natenko rozvaľkaný plát cesta...
...potrela som ho polovicou lekváru a posypala polovicou orechov s cukrom. Potom som plát popichala vidličkou.
S druhým plátom som urobila tak isto a tretí plát som rozvaľkaný a uložený na vrch ostatných len popichala vidličkou. V tomto stave a prikrytý utierkou som ho nechala odpočívať asi 45 minút, ak nie dlhšie.
Koláč som piekla v rúre predom vyhriatej na 180°C pekne do hneda, asi 30 minút.
Nechala som ho úplne vychladnúť. Za ten čas som roztopila nad parou maslo, masť a rozkúskovanú čokoládu, ktorú rozdávali v Coop Jednote pred Vianocami za nákup nad 30eur (čo ma milo prekvapilo)
Čokoládová poleva urobí z tohoto koláča zákusok;-)
Musela som ho učesať do vlniek, lebo vyzeral hrozne:-D ani potom to nebolo o moc lepšie, ale už vidieť, že som sa snažila.
A keď poleva pri chodbovej teplote stuhla, nakrájala som zákusok horúcim nožom na menšie obĺžničky. Mali by byť správne kosoštvorce, ale...nenájdem si teraz dobrú výhovorku:-)
Z malého plechu vyjde 35 kusov, čo je dosť.
Zákusok som podelila na tácočky na koštovku a do mraziaka pre našich. Pár kúskov sme s chuťou zjedli aj my dve s malou. Je skutočne výborný!

Zverejnenie komentára