Táto maškrta je výplodom mojej fantázie, naozaj nič zložité, nepečený dezert bez dodatočného pridania tuku a cukru. A predsa plná výživných látok.
Suroviny:
3 PL pohánkových vločiek
2 PL ovsených vločiek
250g ochuteného gaštanového pyré
125g 70% čokolády
500g ochuteného tvarohu
3 plátky želatíny
1,5dcl vody
3PL chia semienok
šľahačka
mandle, sekané pistácie
Na korpus som použila posekané pohánkové a ovsené vločky, gaštanové pyré už ochutené cukrom a celú tabuľku kvalitnej 70% čokolády.
Vločky som najprv na miernom ohni nasucho popražila.
Po vychladnutí som ich posekala
nalámanú čokoládu som roztopila nad parou a do nej som nasypala vločky
primiešala som jedno balenie gaštanového pyré
a túto zmes som rukami napatlala do fóliou vystlanej tortovej formy s priemerom 28cm. Forma má odnímateľnú obruč.
korpus som dala do chladničky. Zatiaľ som pripravila plnku: nízkotučný jemný tvaroh bol už ochutený vanilkou a glukózovým sirupom
do hrnčeka s pol deci teplej vody som dala na pár minút napučať tri plátky želatíny.
keď napučala, pridala som ešte 1dcl vody a za stáleho miešania som ju zahrievala na slabom plameni, až kým sa celá rozpustila. Nesmie zovrieť! Nechala som ju mierne vychladnúť a potom som ju vliala do tvarohu. Dôkladne premiešanú zmes som nechala chladničke asi pol hodiny, aby trocha stuhla, potom som ju vyliala na korpus. Na ozvláštnenie a ešte väčšiu výživnú hodnotu som pridala za dve hrste chia semienok a lyžicou som ich vpravila do hmoty, aby tam mohli napučať.
dezert sa chladil niekoľko hodín. Je nizučký ale myslím, že pomer korpusu a plnky je akurát. Porcie som kvôli efektu ešte načančala šľahačkou, mandľami a sekanými pistáciami, ale aj bez parády je to chutná maškrta.