pondelok 9. novembra 2015

Segedínsky guláš v tlakovom hrnci

Klasika z repertoára našich predkov s rýchlejšou prípravou v tlakovom hrnci. Verím, že väčšina z vás, ktorá tlakáč používa, nedá naň dopustiť a robí aj segedín v ňom. Ja si tento spôsob tiež pochvaľujem, ušetrím polovicu času aj keď segedín ani inak nie je na príliš dlhé varenie, ale predsa.
Začínam knedľou, aby cesto malo čas vykysnúť. Zmiešala som polohrubú múku s hladkou, osolila, pridala vykysnutý kvások z čerstvého droždia a ešte pridala trocha teplej vody, zarobila cesto, po 30 minútach bolo nakysnuté. Z misy som ho preložila na pomúčenú dosku, nemiesila, len sformovala valec. Postavila som vodu na jej parenie, namazala masťou parák na knedľu. Zatiaľ ešte knedľa podkysla, dala som ju nad vriacu vodu a zakryla vysokou misou.
Parila som ju 25 minút, potom som ju preložila na dosku a popichala špáradlom, aby z nej para vyfučala. Krájam až po úplnom vychladnutí. Ak sa nezje hneď, potriem ju maslom alebo masťou aby neoschla, zabalím do alobalu a tak dám do chladničky. 
V čase, keď dávam zarobené cesto kysnúť, pokrájam cibuľu a mäso - bravčové pliecko -  na kocky, kvasenú kapustu poprekrajujem tiež, lepšie sa s ňou na tanieri potom manipuluje. Podľa toho aká je kyslá, scedím ju ale nepremývam a šťavu použijem k podliatiu mäsa. Ak nie je veľmi kyslá, dám ju celú, ak je poriadne kyslá, dám len trocha.
Cibuľu opražím na masti priamo v tlakáči, pridám mäso, celé čierne korenie, bobkový list, dve zrnká celého nového korenia a rascu,z každej strany poopekám, pridám pretlačený strúčik cesnaku(alebo viac, podľa toho aké veľké sú) zaprášim troškou červenej mletej papriky a lyžicou hladkej múky, osolím a ešte chvíľu restujem. Potom pridám kapustu a zalejem tak, aby bolo všetko takmer ponorené. Zavriem, natlakujem, nastavím časovač na 30 minút a keď para vytlačí jazýček, stíšim plameň a varím. Po uplynutí času nechám uniknúť paru, otvorím vrchnák, dochutím štipkou cukru a prilejem sladkú smotanu niečo medzi 0,5 a 1dcl, nechám prejsť varom a posypem drvenou majoránkou. Kyslú smotanu použijem len ak je kypusta málo kyslá.







sobota 7. novembra 2015

Maslová omáčka na dezerty

 U nás som Golden syrup, jednu zo základných zložiek tejto omáčky, nevidela, ale kúpila som si ho ešte na dovolenke vo Francúzsku. Dá sa vyrobiť aj podomácky, ale originál je originál, takže ak naň natrafíte, určite si ho zadovážte, oplatí sa.
Je to v podstate cukrový sirup chuťovo podobný javorovému alebo melase. Má nádhernú farbu a fakt chutí božsky!
Potrebujeme: 42g kravského masla 82%
                       85g kryštálového cukru
                       1 PL sirupu
                       42 ml sladkej smotany
 
V rajničke na miernom ohni rozpúšťame maslo s cukrom, prilejeme Golden syrup a smotanu, necháme zovrieť a odstavíme. Kryštáliky cukru musia byť úplne roztopené. Podávame ešte vlažné, po vychladnutí hustne a tuhne. 
Má úplne fantastickú výraznú maslovú chuť, mlsné jazýčky si prídu na svoje.
Viem si ho dokonale predstaviť ako polevu k pareným buchtám, vianočke, muffinom, lievancom, suchému pečivu, proste všade, kde cesto bude len doplnkom. Pretože z tejto omáčky - polevy treba naozaj máličko k dosiahnutiu nebíčka v papuľke.

Hrušková bábovka s makovou múkou a sušenými slivkami

Ako základ som použila svoj iný recept - jablkovú bábovku bez tuku. Niečo som vymenila, pridala a vznikla táto chutná variácia.
Suroviny:
3 vajcia
120g kryštálového cukru
400g hrušiek
150g polohrubej múky
50gmakovej múky
1/2 kypriaceho prášku
2PL strúhaného kokosu
štipka soli
sušené slivky alebo iné sušené ovocie
Postup:
Vajcia som rozdelila, bábovkovú formu vymazala maslom a vysypala kokosom. hrušky očistila, navážila obe múky, premiešala ich s kokosom a kypriacim práškom.
Sušené slivky som obalila v zmesi múk, aby neklesli príliš v ceste
Najskôr som vyšľahala bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Potom žĺtka s cukrom na bledú penu. Do nej som nahrubo nastrúhala prezreté sladké hrušky, boli veľmi šťavnaté.
dôkladne som primiešala múku a nakoniec len veľmi opatrne, veľkými oblúkmi sneh, aby sa neubil.
cesto som naliala do formy, rúra sa už predhrievala na 180°C. Do cesta som postrkala sušené slivky.
Nečakajte veľkú bábovku, cesto veľmi nenaskočí, takže forma nebude plná. Ešte som ju zakryla alobalom a tak piekla 30 minút. Potom ešte bez alobalu 10 minút.
Nechávam vychladnúť vo forme, až potom vyklopím.
Bábovka nie je suchá, chuťovo cítiť mak, kokos aj ovocnú zložku. S mliekom, čajom, poliata pudingom alebo vynikajúcou maslovou omáčkou je to skvelý dezert na jesenné dni.

Mušličky so šunkou, lečom a červenou šošovicou

Ďalšia cestovinová rýchlovka na spôsob ČO DOM DAL :-)

Postavila som variť vodu na cestoviny. Na panvici som na troške oleja opekala pokrájanú šunku, nadrobno pokrájaný veľký strúčik cesnaku, zaliala som to zvyškom domáceho leča z otvorenej fľaše v chladničke (bolo ho asi 2dcl), hneď som pridala hrsť červenej šošovice a dusila celé pod pokrievkou.
Červená šošovica sa urobí rýchlo, tak som ju prvýkrát skúsila takto pridať do omáčky na cestoviny, aby som spojila príjemné s užitočným. 
Medzitým zovrela voda, osolila som ju a varila v nej cestoviny pomalým tempom. Šťava z panvice sa vydusila, tak som pridala z hrnca za naberačku cestovinovej vody, lebo šošovica ešte potrebovala pár minút. 
Keď bola mäkká, cedidlom som do panvice nabrala cestoviny priamo z vody, v ktorej sa varili. Všetko sa uvarilo zhruba za rovnaký čas.
Po premiešaní som ešte pridala neodmysliteľný strúhaný syr, ktorý dodá nielen lepšiu chuť, ale aj potrebné bielkoviny a vápnik.
Premiešané, naložené, ochutnané. Výborné!


štvrtok 5. novembra 2015

Rizssmarni - ryžový nákyp na panvici

Tento recept som našla vo veľkej červenej maďarskej kuchárke, trocha som ho upravila. Už som ho dávnejšie mala v pláne, prišiel jeho čas. Suroviny sú písané na prípravu zo surovej ryže, ja som mala zvyšok uvarenej a takto som ju zužitkovala na skvelé jedlo.
suroviny:
150g guľatozrnnej ryže
6dcl mlieka
2 vajcia
2 štipky soli
1 PL cukru
1 vanilkový cukor alebo dužina z 1/3 vanilk. struku
2 PL masla
hrsť opláchnutých hrozienok
0,5 dcl umu/rumu
prášk. cukor na posypanie
1 slivkový kompót 7dcl
1 PL škrobovej múčky/Zl. klasu

Surovú ryžu so štipkou soli dáme variť do mlieka. Moja bola uvarená(odvážila som ju, mala 300g), tak som ju len prevarila v 2 dcl mlieka s vanilkovou dužinou, kým ho ryža vsiakla. Pridala som v ume namočené hrozienka
, um som vliala do scedenej kompótovej šťavy. Do šťavy som dôkladne vmiešala škrobovú múčku, aby neostali hrudky a priviedla som ju k varu. Hneď ako zhustla, vypla som oheň a do omáčky som pridala aj scedené slivky. Je to výborná príloha k ryžovému nákupu.
Žĺtka a cukor s 1 PL mäkkého masla som vymiešala do peny, bielka s druhou štipkou soli do pevného snehu. Primiešala som ich k ryži.
Na panvici som rozhorúčila zvyšok masla a rozotrela do nej polovicu ryžovej hmoty. Treba počkať, kým sa masa trocha odspodu pripečie, potom hmotu rozkúskujeme a prevrátime na druhú stranu.
t

streda 4. novembra 2015

Fazuľovica s mletým údeným mäsom



Prípravu fazuľovej polievky som dnes pozmenila oproti zaužívanému spôsobu. Pozrite sa ako, to je porcia pre dvoch:
Večer som namočila bielu suchú fazuľu, dnes som ju uvarila v tlakovom hrnci, za pol hodiny bola mäkká. Scedila som ju a nechala v sitku. Vodu som nevylievala.
Očistila som jednu mrkvu, kúsok zeleru, dva maličké zemiaky, malú cibuľku a jeden strúčik cesnaku. Nadrobno pokrájanú cibuľu som poopekala na necelej lyžici masti, keď chytala farbu, pridala som nakrájaný cesnak a po minútke aj pomleté údené mäso. Opekala som ho na miernom ohni, poprášila medzi prsty hladkou múkou (nemusí byť), mletou červenou paprikou, okorenila čiernym mletým korením. Paprika nesmie zhorknúť dlhším pražením, preto som zmes po chvíli zaliala dvomi naberačkami vody z varenej fazule. Do zvyšku som dala variť pokrájanú zeleninu, nič som nesolila, údené mäso je slané dosť. K zelenine som neskôr pridala aj obsah kastrólika s mletým mäsom a cibuľou. Pridala som ešte bobkový list, jednu malú prepolenú rajčinku a kúsok papriky pre chuť. Všetko sa varilo do zmäknutia. Pred koncom som prisypala trocha kolienok - cestovín. Keď boli uvarené, pridala som scedenú fazuľu, premiešala, oheň som vypla a ochutila polievku majoránkou. Je to tiež veľmi chutná verzia, hlavne pre tých, ktorí už toho veľa nenahryzú, ale chuť na takúto polievku majú.



pondelok 2. novembra 2015

Šamrole s jablkovou penou


Tento druh dezertu som nikdy nemala rada. Ako malá som ich videla na každej svadbe, posedení, v cukrárni, ale po ochutnaní ma vôbec neočarili. Cesto sa mi zdalo suché, sneh strašne sladký a celá som potom bola olepená.
Ale ako to už býva, v dospelosti chce človek vyskúšať asi všetko. A tak, keď som uvidela v obchode kovové trubičky na prípravu šamroliek, jasné, že som ich kúpila.
Prezrela som si pár receptov a potom som zistila, že existuje verzia s pečenými jablkami. Vraj najlepšia zo všetkých. Čože?? Prečo som ich ja nikdy nejedla? Pečené jablká milujem. Viac mi nebolo treba, už len, aby sa vydarili.
V balení trubičiek bolo 10 ks, rozhodla som sa, že urobím tretinovú dávku snehu, hádam bude stačiť. Stačilo.
Suroviny:
1 veľké alebo 2 malé jablká
80g kryštálového cukru
30 ml vody
bielko z vajíčka veľkosti L
lístkové cesto 250- 300g
žĺtko na potretie
maslo na potretie trubičiek
Postup:
Stretla som sa s receptami, kde sa jablko pridalo len surové postrúhané. Potom s takými, kde sa jablká piekli v šupke v rúre asi hodinu. Keďže som robila malú dávku, jedno jablko piecť hodinu v rúre sa mi nezdalo ekonomické. Pokrájala som ho do rajničky, zakryla a nechala opekať na platni. Pustilo po chvíli šťavu, keď sa udusilo do polomäkka, odkryla som ho, potlačila pučítkom na zemiaky a ďalej opekala bez pokrývky. až kým chytalo farbu.

Lístkové cesto mám nachystané zamrazené v sáčkoch po 250g, ráno som si jedno vybrala, rozvaľkala na tenko a pomocou dlhého pravítka a krájača na pizzu som z neho robila pásiky široké ako palec a dlhé 22 cm. Mali by byť dlhšie, aby pokryli lepšie rúrky. Tie som potrela roztopeným maslom, aby sa cesto z nich po upečení ľahšie zošmyklo. Aj keď som pásiky jemne opatrne naťahovala počas natáčania, vydali mi len tri a pol obrátky, inokedy urobím o niečo dlhšie. Potrela som ich žĺtkom rozriedeným troškou vody. Piekli sa v predom vyhriatej rúre na 200°C 10 minút.
Ešte teplé som ich opatrne stiahla z rúrok a nechala vychladnúť.



Teraz nasledovala príprava bielkového snehu. Zvolila som postup, pri ktorom sa varí cukrový sirup. V rajničke som zvarila kryštálový cukor s vodou za stáleho miešania. Keď vrel, stiahla som oheň, sirup penil, miešala som ho pár minút, redukoval sa. Do malej nádobky som si prichystala studenú vodu, a keď bol sirup už hustejší, varechou som do studenej vody z neho kvapla. Prstami som kvapku vo vode pohľadala, keď sa dá chytiť, vybrať a urobiť z nej guľôčka, sirup je hotový. Ak sa to ešte nedá, varte ho ďalej.
Ešte pre varením sirupu si vyšľahajte z bielka izbovej teploty so štipkou soli tuhý sneh, aby bol pripravený, keď sa sirup uvarí, pretože sirup stuhne, ak budete bielok šľahať až po jeho uvarení. Nič svetoborné sa nestane, sirup sa opätovným zahriatím rozpustí, ale takto to bude lepšie. Takže do snehu som hneď z platne stiahnutý sirup vlievala pomaly počas šľahania metličkami mixéra. Fotiť sa vtedy nedá, obe ruky mám plné. Neprestávajte šľahať aspoň 5 minút, alebo kým sa sneh nestane znova pevným. Počas chladnutia bude tuhnúť, ale to nejaký čas potrvá. Šľaháme dovtedy, kým sa v snehu nerobia čiary po metličkách a po ich vytiahnutí špice snehu ostanú stáť, neváľajú sa. Do snehu potom vmiešame mixérom aj jablká.











Cukrárske vrecúško si dám do vyššieho pohára, vrch navlečiem na okraj pohára a tak do neho dávam náplň, je to šikovnejšie ako ho držať v jednej ruke. Jablkovú penu som striekala do jednej aj druhej strany trubičky, vtedy som trubičku držala v ľavej ruke. A niekde som čítala, že sa konce môžu "namočiť" do sekaných orechov, tak som si za hrsť nasekala len tak veľkým nožom ešte dopredu.


a už sa aj môže ochutnávať. Sú vynikajúce čerstvé ale aj na druhý deň, pena nevyteká, nevodnatie. Bola som veľmi spokojná s tou jablkovou príchuťou, dodá šamrolkám úplne fantastickú chuť. takže odteraz ich nemám dôvod obchádzať.


U nás na ráno takto inovať ofarbila trávu.