pondelok 21. decembra 2015

Plnené baraničky

Chcela som urobiť mužovi radosť. Raz mi priniesol recept na orechové úliky, vraj ich jedol u kamaráta a veľmi mu chutili. Nikdy som ich nerobila ani dovtedy ani odvtedy. A akosi ani dnes. Cesto mi totiž nešlo von z formičky.
Priznávam, nedodržala som presne recept (to som celá ja), ale nerátala som s tým. Namiesto surového vajca som dala k 250g mletých orechov a 50g práškového cukru lyžicu džemu, aby sa cesto spojilo. A formičky som darmo vysypala práškovým cukrom, natlačené cesto z nich nešlo von.
Tak som sa zahrala na malú - z kúska cesta som si urobila guľku, palcom v nej vyhĺbila jamku a steny kol dokola stenčila, formovala ako taký hrnčiar.

Otvor som naplnila plnou lyžičkou krému ( jedno mascarpone + jedna lyžica práškového cukru + jedna lyžica kakového prášku) a uzavrela okrúhlou piškótou.
Okraje zahladila a dielo som povyváľala v mletých orechoch. Aby to nebolo nudné, zo tri aj v kokose.
Ale tie sa mi potom až tak nepáčili, ostala som teda pri orechoch.
Porobila som 18 kusov baraničiek.
Ten názov mi napadol pri pohľade na tie kôpky. Dnes sme boli v kultúrnom dome so škôlkármi vystupovať pre dôchodcov s vianočným číslom - betlehemským divadielkom. Chlapci pastieri mali kožušinky a tiež baranice na hlavách. Skoro také ako sú na obrázku. Hádam sa nikto nenahnevá za tú asociáciu.
A hádam mužovi budú chutiť aj baraničky namiesto úlikov. Po troch hodinách v chlade už piškóty zmäkli a v priereze vyzerajú takto. Chuťovo sú fajnové. Veď sú tam fajnové suroviny, tak ako inak.
Celá plnka sa neminula, zvyškom som pozliepala ostatok piškót

nedeľa 20. decembra 2015

Linecké pečivo


Toto je časť koláčikov, ktoré sme piekli s dcérkou. Vyskúšala som nový druh múky Babičkina voľba - krehké pečivo. Som spokojná. S cestom sa pracovalo veľmi dobre a chuť je tiež kvalitná.
Z múky som dala 350g, jednu studenú Heru a 80g preosiateho práškového cukru. Toto som zmiesila, do jednej tretiny cesta som ešte pridala trocha makovej múky a potom som obe cestá v mikroténovom vrecku nechala v chladničke asi pol hodiny, bude sa s nimi lepšie pracovať.


Na pomúčenej podložke sme ich potom rozvaľkali na pol cm a vykrajovali rôzne tvary, poväčšine srdiečka. Tie sú na Vianoce veľmi žiadané:-)
Do niektorých vrchných dielov sme porobili otvory. Koláčiky sa zmestili na tri plechy vystlané pečiacim papierom a piekla som ich do ružova na 190°C. 
Po vychladnutí som ich zlepovala džemom, broskyňovým a černicovým. Niekde na nete som videla kolieska zdobené zrnkami granátového jablka. Ony tie semienka vyzerajú ako také malé krásne drahokamy, tak som neváhala zdobiť aj ja takto.
Ochutnali sme pár nezlepených, ostatné som uložila do krabice na vrch skrine. Nech sa ujde aj iným členom rodiny.

    ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE vám želám

Bravčové rebrá s klobásovou plnkou

V plnej kráse po odrezaní prvého plátka. Pečené v rúre dve hodiny na 180°C, mäso sa rozplýva a chuť naozaj vynikajúca.
Kus mäsitých rebier mal 1,40kg, umyla, osušila som ho a narezala vodorovne tak, aby sa dal plniť. Kapsa bola dostatočne veľká, aby sa do nej zmestilo 30dkg mletého pliecka.
Štyri veľké pretlačené strúčiky cesnaku som zmiešala so soľou, mletou rascou a mletým čiernym korením.
Polovicou som dôkladne ponatierala rebrá zvonka aj zvnútra. K zvyšku zmesi som pridala červenú mletú papriku a zamiešala k mletému mäsu. Obe mäsá som nechala nabrať chute asi hodinu. Potom som klobásovou zmesou naplnila otvor a zaistila ho špáradlami.


Rúru som vyhriala spolu s pekáčom, v ktorom sa roztopili štyri lyžice bravčovej masti. Do horúcej som uložila mäso, zakryla alobalom a po hodine som mäso otočila a dopiekla za ďalšiu hodinu. Ničím som nepodlievala ani pred ani počas pečenia.
Prílohu sme mali parené zemiaky a domácu nakladanú zeleninu. Aj len s čerstvým chlebom je to dobrota. 

štvrtok 17. decembra 2015

Jednoduchý jahodový dezert


 Prišiel čas na spotrebovanie jahôd, ktoré som mrazila začiatkom leta. Jeden menší sáčik s nimi som nechala v chladničke rozmraziť, pustili dosť šťavy. Boli dosť kyslé, ochutila som ich lyžičkou práškového cukru. Do šťavy som namáčala dlhé piškóty a vyložila nimi spodok malej formy. Mala som kelímok šľahačkovej smotany a tiež jedno mascarpone. Podarilo sa mi kúpiť cukor ochutený bourbon vanilkou, páči sa mi to praktické riešenie, netreba vyškrabávať struk.
Smotanu som po vyšľahaní ochutila lyžičkou z toho cukru. primiešala som mascarpone, zvyšnú jahodovú šťavu a celé prešľahala.
Polovicu plnky som uhladila na spodné namočené dlhé piškóty, na krém som uložila kúsky jahôd a zakryla ich okrúhlymi suchými piškótami  
Zvyšok plnky som naložila do vrecúška a nastiekala na vrch piškót.
Na ozdobu som použila pár veľkosťou skoro rovnakých jahôdok a lístky mäty.
Dezert treba nechať v chlade aspoň tri hodiny, aby piškóty zmäkli. Je to rýchla a chutná maškrta bez pečenia.

utorok 15. decembra 2015

Winterslaw - zimný kapustový šalát

Na tento zimný kapustový šalát je veľa variácií, základ je samozrejme hlávková kapusta. Recept, ktorý som si vybrala za predlohu obsahoval ešte: mrkvu, jablko, datle, vlašské orechy. Nadôvažok som pridala červenú cibuľu. Kapusta a cibuľa sa pokrája na rezance, datle a orechy na menšie kúsky, jablko a mrkva sa nahrubo nastúha. Zálievka sa zmieša z 2PL vody, šťavy z jedného citróna, štipky soli, trocha cukru, čerstvo strúhaného muškátového orieška, mletého čierneho korenia a lyžice bieleho vínneho octa. Posype sa sekanou petržlenovou vňaťou. Premieša, nechá odstáť v chlade a podáva. K celozrnnému pečivu s tuniakom povedzme, alebo ako príloha k mäsitému jedlu. My sme mali šalát k dusenej hovädzine a makarónami. Dávka vitamínov v tomto zložení nám veľmi chutila.







piatok 11. decembra 2015

Halušky zapekané so syrom

Výborná rýchlovka. Halušky u nás idú, má ich rád každý.
Postavila som veľký hrniec skoro plný vody variť sa. Zarobila som cesto z 30dkg múky, 1 vajca, soli a vody tak, aby sa moc neťahalo, ale ani nebolo tuhé, lebo by sa ťažko pretláčalo cez haluškáreň.
Povyberala som zvyšky syrov z chladničky, boli tam dva tvrdé a jeden s modrou plesňou.
Jednu cibuľu som pokrájanú opekala na masti do hneda, zaliala som ju polovicou kelímka šľahačkovej smotany a pridala postrúhané tvrdé syry. Nechala som celé roztopiť.
Medzitým zovrela voda, nahádzala som halušky, varila asi 5 minút, a scedila ich. Neprepláchnuté čakali v sitku.
Zapekaciu misu som vymazala masťou. halušky som vrátila naspäť do prázdneho hrnca, v ktorom sa varili, primiešala omáčku a hmotu vyliala do misy.
To už bola rúra vyhriata na 200°C. Na vrch som ešte pomrvila syr s modrou plesňou a zapekala 20 minút.
Vytiahnuté z rúry som posypala sekanou peržlenovou vňaťou, hodila by sa aj kôprová. Túto perfektnú večeru sme zajedali kyslou kapustou. Dobrú chuť aj vám!

štvrtok 10. decembra 2015

Ražný miešaný chlebík

Presnejšie ražný s pšeničnou a špaldovou celozrnnou múkou a semienkami. je rýchlo hotový, voňavý a chutný.
Minule som piekla už dvakrát za sebou podobný, ale bez ražnej múky, teraz sa mi biela chlebová minula a ražná čakala na poličke. Namiešala som ho po svojom, zvedavo čakajúc, či sa vydarí. Stalo sa, chutí, tak sa oň delím:
Suroviny:
200g ražná tmavá chlebová múka, 150g špaldová celozrnná jemne mletá múka, 100g pšeničná celozrnná hladká múka, 1 KL cukru, 1,5ČL soli, 1PL ľanových semienok, 1 PL slnečnicových semienok, 1PL pohánkových vločiek, 380ml teplej vody, 10g čerstvého droždia
V troche teplej vody som rozmiešala cukor a potom aj droždie, nechala postáť, aby sa činilo. Vo väčšej mise som zmiešala múky, soľ, vločky, semienka a následne aj napučané droždie, vodu som pridávala pri miešaní postupne, ako ju múka pila. Ražná múka robí z cesta blato, spočiatku to vyzerá, že z tohoto kysnuté cesto nebude, ale treba vydržať, miesiť a ona sa poddá, dostane rozum. Najprv veľmi lepivé cesto sa časom dá aj povyťahovať trocha do výšky a tak miesiť, dostane viac vzduchu. Miesila som ho asi desať minút, už bolo hladšie a plastickejšie. Do misy som pod cesto naliala trošku oleja, aby sa po vykysnutí ľahšie vyberalo, celé som ho namazala. zakryté potom kyslo v nezapnutej rúre necelú hodinu. Predtým zvyknem rúru trocha ohriať - na 5 minút ju zapnem na 50°C.
 Takto pekne zapracovalo:
Vyložila som ho vďaka oleju veľmi ľahko na pomúčenú dosku, premiesila -stužila ho - sformovala z neho okrúhly bochník, ktorý som hneď preložila na pečiacim papierom vyložený plech a tam nechala zakrytý kysnúť ešte pol hodiny. Navrchu som ostrým nožom urobila kríž a posypala semienkami, vločkami a hrubozrnnou soľou. Počas kysnutia sa mierne rozpľasol:-)
Do rúry som naspodok vložila kastrólik s asi 2dcl vody, rúru zapla na 230°C. Keď uplynul čas kysnutia, chlebík som vložila a teplotu po ôsmych minútach stiahla na 190°C a chlieb sa dopiekol za ďalších 35 minút.
Vyložený na mriežku sa chladil skoro hodinu, to je hrozné čakanie. Vždy som veľmi zvedavá, či sa prepečie, či nie je zadusený, či vôbec má význam sa zaoberať domácim pečením chleba...
Ale jasné, že má. Ono to je zakaždým nová výzva a tie ja mám rada. Aj keď na kváskové som sa ešte neodvážila, môžem povedať, že mojej rodine veľmi chutia doma pečené chleby. Aj keď moje nie sú také pekné vysoké. Dnes sme ho mali ku gulášu z kyslej kapusty, cíceru a párkov.