utorok 9. februára 2016

Zemiakovo-brokolicové mafiny

Robila som ich k dusenej hovädzine so zeleninou. Recept pochádza z knižočky Recepty z Nového Času pre ženy 2009.
Šlo o nedeľné varenie, mäsová polievka sa tiahla na sporáku, tak som brokolicu nevarila, ale parila na sitku nad polievkou do polomäkka.
Suroviny:
1/4 brokolice, 400g zemiakov, 1 malá cibuľa, 150g hladkej múky, lyžička prášku do pečiva, 1dcl kefíru, 2 vajcia, 6PL oleja, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup:
Papier na pečenie som namočila a zhúžvala, tak sa dali ľahšie vyložiť jamky na mafinovom plechu. Plnila som ich po oschnutí papiera.
Očistené zemiaky som postrúhala najemno a vytlačila z nich šťavu, tú som neskôr použila na zahustenie dusenej hovädziny. Zemiaky som osolila, pridala vajcia, olej, kefír, korenie, nadrobno pokrájanú cibuľku a nasekanú predparenú brokolicu a petržlenovú vňať.
V múke som rozmiešala prášok do pečiva a pridala k zemiakovej hmote. Všetko dôkladne premiešané vyzeralo sľubne.
Rozdelila som to do mafinových jamiek, vyšlo 6 veľkých.
Mafiny sa piekli v predom vyhriatej rúre na 180°C skoro 40 minút.
Bol to môj prvý pokus o takúto prílohu, inokedy určite zvýšim podiel brokolice na úkor múky, tá ma tu nejak rušila, aj keď ako príloha k mäsu so šťavou to bolo výborné. Ako samostatné jedlo by sa mi to s toľkou múkou nepáčilo. A určite by som uvítala, ak by sa cesto nenalepilo na papier, mafiny sa ťažko vyberali.

sobota 6. februára 2016

Rozplývavé mrkvové rezy

Je v nich skoro pol kila mrkvy ale vôbec to nebadať. Kakaový prášok, ktorý nahrádza múku, to totiž dostatočne maskuje. Plnka z mascarpone nepotrebuje extra stuženie, takže je úplne jednoduchá.
 Po prezretí viacerých receptov na mrkvové koláče sa mi zdalo, že sú všetky na jedno kopyto. Zapojila som svoju fantáziu, skúsenosti a smelo vyhlasujem, že sa mi podarilo vytvoriť svoj najlepší zákusok bez múky.
 Malá rada: jedzte ho trochu povolnejší(teda nie moc vychladený), vydá tak tie najlepšie chute;-)
Suroviny:
Korpus:
45dkg strúhanej surovej mrkvy, 3 vajcia,3PL kryštálového cukru, 10dkg mletých kešu (alebo iných) orieškov, 3dkg kvalitného kakaa, 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry(najlepšie z chem. neošetr. ovocia alebo hotovú-kúpenú), 1PL drobných hrozienok, 1dcl oleja
Plnka:
50dkg mascarpone, 1PL medu, 1PL hruškového džemu s klinčekami
Postup:
Plech 32x35cm som vyložila papierom na pečenie, odspodu ho fixujúc tukom.
Mrkvu som očistila a najemno postrúhala. Pridala som k nej zlaté hrozienka, pomarančovú kôru, olej a celé som dôkladne premiešala.
Kešu oriešky som pomlela a premiešala v nich preosiaty kakaový prášok.
Celé vajcia som elektricky šľahala s cukrom aspoň 3 minúty, aby sa cukor rozpustil a pena dobre našľahala.
Rúru som zapla na 170°C.
Do mrkvovej hmoty som pridala oriešky s kakaom, poriadne zmiešala a zľahka pridala aj našľahané vajcia. "Cesto" som vyliala a urovnala na plech.
Vložené do predhriatej rúry sa pieklo 25 minút.
Medzitým som sa venovala plnke: mascarpone som premiešala s lyžicou medu.
Keďže do cesta som žiadne korenie ani extra ochucovadlo nedala, dovolila som si šmrcnúť plnku svojím hruškovým džemom s klinčekami.
Páčilo sa mi to stále viac.
Už som bola zvedavá, či sa cesto podarí, či sa bude dať vybrať z plechu, pokrájať a vôbec, či sa mi celé nepomrví. V najhoršom prípade by boli z neho nejaké fajn guľky. Bola som prichystaná aj na túto možnosť.
Ale korpus ma nenechal v štichu. Po tých 25 minútach som z rožka odlomila a usúdila, že je hotový. Vybrala som ho, nechala vychladnúť a potom som na plech položila dosku, prevrátila spolu s plechom a tak som korpus vyklopila. Opatrne som z neho stiahla papier.Spodok bol trocha dokrkvaný, ale korpus ostal v kuse, čo ma potešilo.
Rozdelila som ho na štyri rovnako široké časti a opatrne poprekrajovala. Cesto je tenučké ale jemné, šťavnaté. Dalo by sa použiť aj vo vyššej forme, povedzme tortovej alebo chlebíkovej, to by sa priamo úmerne predĺžil čas pečenia. Mne sa táto plátová forma pozdávala teraz najviac.
Plnku som odvážila, aby som ju vedela rovnomerne rozdeliť. Vtedy ma napadlo, že nebudem špiniť ďalšie riady, matematika mi pomôže.
Plnka vážila skoro 560g, to je na tri časti cca 180g plus zvyšok na tenkú vrstvu na vrch. Na prvý plát som teda odobrala toľko plnky z váhy, aby na váhe ostalo 560-180, čiže 380g plnky.
Prvý natretý plát som zakryla ďalším cestom a z váhy ubrala zase 180g a potrela ním druhé poschodie,
potom aj tretie a na štvrtý plát som naniesla zvyšok. Niekoľko kešu orieškov som posekala nahrubo nožom, malú mrkvičku postrúhala a ozdobila vrch zákuska. Nič krajšie som nevymyslela, len takéto strapaté zdobenie.
Samozrejme, už mi tiekli slinky, malá tiež dobiedzala, tak som z oboch koncov ukrojila tenké plátky na ochutnávku. No výborno-výborné! To aby sa človek vedel udržať na uzde, keď niečo pečie. Nie je toho veľa, ale na víkend nám stačí.
Z celého koláčika som narezala postupne asi 12 kúskov, najskôr obdĺžniky a posledné štyri sa mi podarilo na trojuholníky. Tie vezmem dobrej susedke Katke.
Plnky by stačilo aj menej, kľudne aj polovicu, z menšieho balenia mascarpone.
Dnes bolo vonku nádherne, asi predzvesť jari. S malou sme sa vyšantili na dvore pobehujúc za loptou, už nám chýbal čerstvý vzduch a pohyb.

štvrtok 4. februára 2016

Brašovská kapusta

Veľmi jednoduché a pritom chuťovo veľmi kvalitné jedlo pochádzajúce z rumunského Brašova. Na svoje si prídu milovníci kapusty, bravčového mäsa a kôpru.
Základom je použiť dvojnásobné množstvo kapusty ako mäsa. Z mäsa je vhodný bôčik alebo prerastené čiže tučnejšie pliecko.
Suroviny, ktoré som použila:
60dkg bielej hlávkovej kapusty, 30 dkg bravč. pliecka, mletá rasca, soľ, 1 l vody, 2 dkg hladkej múky, 1 lyžička masti, 5dkg údenej slaniny, 1 PL mrazeného kôpru, 1dcl kyslej smotany
Postup:
Ja som si prácu zrýchlila použitím tlakového hrnca, pri obvyklom varení sa ráta asi dvojnásobok času na prípravu.
Kapustu som zbavila vonkajších ošarpaných listov, poprekrajovala, hlúby vyrezala a nakrájala som ju na útvary hrubé ako palec.
Umyté mäso som vložila vcelku do hrnca spolu s kapustou, mletou rascou, soľou a zaliala som to litrom vody.
Hrniec som uzavrela, priviedla k varu, natlakovala, potom znížila plameň a varila 35 minút. Nerobila som veľkú dávku, pri väčšom množstve mäsa rátajte viac času.
Uvarené mäso som z kapusty vybrala.
Slaninu som nakrájala na plátky a tie narezala.
V panvici som ich opiekla z oboch strán do chrumkava.
V recepte sa výpek vleje do kapusty a zahustí sa smotanovo-múčnou zátrepkou. Ja som zvolila iný postup: k slaninovému výpeku som pridala ešte lyžičku masti a múku som za stáleho miešania opekala do ružova.
To boli asi dve minútky. Plameň som vypla a prisypala som nasekaný kôpor.
Kapustu som medzitým znova priviedla k varu a vpravila som do nej zápražku za neustáleho miešania metličkou. Povarila som ju pár minút, zatiaľ som nakrájala vybraté mäso na plátky. Ako poslednú som do kapusty primiešala kyslú smotanu.

streda 3. februára 2016

Trvanlivý orechový koláč

Najlepší je na tretí deň. Zaujímavé cesto, zaujímavá plnka, teda podľa mňa skôr cesto v ceste, pretože plnku si viem predstaviť aj ako samostatné cesto hoci aj bez ďalšej náplne či polevy.
Nemám veľmi v láske suchšie koláčiky, k tomuto ma doviedla diskusia na Vareche okolo koláča s takouto plnkou ale krehkým cestom, kde je rovnaký pomer múky a tuku(masla/ margarínu), plus žĺtka a kyslá smotana. Marilo sa mi, že mám v zbierke receptov po babke niečo veľmi podobné, tak som ho pohľadala, našla a chcela vyskúšať.
 Originál uvádzal cesto v pomere 20dkg masla, 20dkg múky a trocha v mlieku vzídeného kváska a štipky soli.
Už pri spracovávaní masla s múkou som vedela, že mne to cesto nie je po vôli, lepilo a nemala som potuchy, ako ho rozvaľkám keď ešte pridám kvások. To bude ešte viac lepiť.
Tak som pridala viac múky, použila som tieto suroviny:
cesto:
34dkg hladkej múky 00 extra, 20dkg masla, štipka soli, 1dkg čerstvého droždia rozmiešaného v deci teplého mlieka, pol lyžičky cukru do mlieka.
plnka:
20dkg mletých orechov, 6 vajec, 10dkg práškového cukru, sušené brusnice a čučoriedky( v originále bolo 20dkg cukru a sušené ovocie nebolo)
postup:  studené maslo som nastrúhala do múky so soľou, pridala napučaný kvások, premiesila na kompaktné cesto a rozdelila na dve rovnaké časti.

Plech 24x37cm som vyložila pečiacim papierom a jedno cesto vyvaľkala na jeho spodok. Druhé cesto som zakryté nechala odpočívať, kým som urobila plnku:

Orechy som pomlela, sušené ovocie namočila do horúcej vody. Vajcia som rozdelila, žĺtka som elektricky vyšľahala do penista s cukrom, v inej nádobe zas bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
Do žĺtkovej hmoty som nasypala orechy aj scedené ovocie, dôkladne premiešala a nakoniec som pridala po častiach aj sneh. Ten len jemne, skôr vertikálnymi krúživými pohybmi, aby sa neubil a hmota ostala nadýchaná.
Naliala a urovnala som ju na cesto v plechu. Rúru som zapla na 190°C.
Vyvaľkala som aj druhé cesto na veľkosť plechu. Vôbec ho netreba podsypávať, zdá sa mi strečové, akoby bolo z gumy.
Zakryla som ním plnku a popichala ho vidličkou úplne až ku dnu plechu cez všetky vrstvy.
Vložený do horúcej rúry sa piekol skoro pol hodiny. Ružová farba cesta ukáže približne aj čas.
Keďže som niečo takéto ešte nepiekla, bola som zvedavá ako to dopadne.
Po vychladnutí sa koláč môže posypať práškovým cukrom.
Môj dojem z neho som opísala v úvode.


Vajcová polievka s mrkvou a rascou

Keď už sme pri polievkach, pridám popis aj tejto úplne chronicky známej polievky našich kuchýň tak, ako ju robím ja.
Suroviny:
2 mrkvy, 1 PL oleja, 1 menšia cibuľa, zemiakový alebo zeleninový vývar, 1-2 vajcia, pol lyžičky mletej rasce, soľ podľa potreby
Postup:
Na oleji orestujem nadrobno pokrájanú cibuľu, pridám rascu a najemno nastrúhanú očistenú mrkvu, nechám chvíľu dusiť a pustiť farbu. Zalejem vriacim
vývarom podľa počtu stravníkov. V tomto prípade asi litrom.
Varím na miernom ohni približne 12 minút. Vajce/vajcia(podľa veľkosti) rozhabarkujem v nádobke s "čuráčikom", aby sa ľahšie vlievali.
Vlievam tenkým prúdom do bublajúcej polievky, pričom vidličkou v druhej ruke vaječný prúd v tekutine hneď premiešavam cik-cakovým pohybom. Takto sa utvoria tenké slížiky a nie hrubé "soplíky", ktoré som v detstve nemala rada.
  Polievka prevrie, pridám už len posekanú petržlenovú vňať a podávam.

Druhotné využitie vyvarenej vody z potravín

Nedávno som rozmýšľala nad tým, prečo vlastne zemiaky nezalievam vriacou vodou, veď tak sa z nich nevylúhuje toľko dôležitých látok ako keď sú postavené na sporák v studenej či vlažnej vode.
      Zvyk je železná košeľa ale nemusí byť. Môžeme si vytvoriť aj nové zvyky.
Niektorý deň to vyšlo práve tak, že z práve uvarených cestovín som vodu zliala cez sitko na surové pokrájané zemiaky, ani soliť som nemusela, lebo už bola slaná. Tak som ušetrila pár litrov vody, trošku soli, čas potrebný na zovretie zemiakov a určite aj cenné látky zemiakov. A veru ani tú druhotne využitú vodu som po uvarení zemiakov nevyliala, pretože bola vhodná na prípravu vajcovej polievky na druhý deň.
 Z cestovinovej či zemiakovej vody varila polievku aj mama a jej mama, ako aj babka z otcovej strany a určite tak robí každá rozumná gazdinka.

Červená polievka bez rajčín

 Jej krásna farba spestrí tieto ufňukané februárové dni, keď snehu ešte stále či skôr už nie je. Dnes u nás celý deň prší.
 Vitamíny si treba dopĺňať hlavne zo stravy a nie v tabletkovej forme, tak som dnes volila túto sýtu zeleninovú polievku inšpirovanú receptom od Darinky.
Suroviny:
1/2 oranžovej(maslovej) tekvice, 1 menšia cvikla, 1 mrkva, kúsok póru, 2,5 dcl vývaru, voda, soľ, bylinkový olej, ocot, sladká smotana
Postup:
Zeleninu som očistila a pokrájala na menšie kúsky. Zaliala som ju vriacim zvyškom mäsovej polievky a doplnila vodou tak, aby bola ponorená.
Varila som ju pod pokrievkou, kým všetka zmäkla. Inokedy cviklu postrúham, lebo sa varila najdlhšie. Počas varenia som tekutinu trocha osolila a na konci som priliala asi deci smotany.
Po odstavení som celé pomixovala ponorným mixérom.
Tento kryt je veľmi dobrá pomôcka, bráni kydaniu a prskaniu mixovaných pokrmov kade-tade po kuchyni. Aj z bezpečnostného hľadiska je to dobré, pretože často mixujem horúce jedlá. Takisto kryt používam pri šľahaní smotany na šľahačku, predsalen netreba potom utierať prskance po celej kuchyni a spotrebičoch či nádobách na kuchynskej linke.
Na dochutenie polievky som pridala lyžičku octu a trocha bazalkového oleja. Varené vajíčko už čakalo nachystané. Obľúbila som si teraz rakytníkový olej, ním som porcie polievky pokvapkala.
Je to vskutku výborná a variabilná polievka. Hodí sa do nej aj nastrúhaný syr, či kúsky mozarelly.