pondelok 11. apríla 2016

Posúchy so zemiakovo-bryndzovou plnkou

Recept z Varechy https://varecha.pravda.sk/recepty/liptovske-svabovniky-fotorecept/62517-recept.html zaujal viacerých. Aj doma máme radi kombináciu cesta plneného bryndzou a zemiakmi, tak som ho cez víkend robila. Toto cesto je kysnuté, výsledok mi pripadá ako plnené lángoše - posúchy.
Mne sa zdalo plnky v uvedenom recepte veľa, tak som si robila po svojom.Tu je moja verzia:
Suroviny:
Cesto: 500g hladkej múky 00 extra Babičkina voľba, 10g čerstvého droždia, 2 ČL soli, 1 ČL cukru, 200ml zakysanky, 100 ml teplého mlieka, 100ml oleja
Plnka: 125g bryndze, 4 väčšie varené zemiaky, 1 cibuľa, masť
Postup:
V mieku som rozmiešala cukor a droždie, po jeho vzídení som ho naliala k múke so soľou, zakysankou a olejom. Všetko bolo izbovej teploty. Robot mi vymiesil cesto, zakryla som ho a nechala nakysnúť na dvojnásobok v trošku nahriatej rúre. Trvalo to skoro hodinu.
Zemiaky som už mala uvarené, popučila som ich a keď vychladli, pridala som k nim bryndzu a na lyžici masti opečenú nadrobno pokrájanú cibuľu. Plnka bude viac bryndzová, ak sa použije rovnaký pomer bryndze a zemiakov, v tomto prípade 250g bryndze.
Zmes som odvážila a rozdelila na 16 častí pomocou váhy (každá mala cca32g), porobila som z nej guľky, aby som ich mala poruke pri plnení cesta.
Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku a tiež rozvážila na 16 kúskov po 60g, sformovala z nich guľky, zakryla a nechala ešte podkysnúť (to lebo sa s cestom manipuluje a vzduch sa povytláča, tak aby mali čas sa pozviechať a nakypriť sa znova)
Jednotlivé guľky cesta som roztlačila dlaňou, do stredu uložila plnku, zabalila cestom, spoj dobre postláčala, aby plnka nevytekala, a spojom nadol som guľku rozvaľkala na placku.


Robila som ich tenšie a tým pádom väčšie, hrubšie budú menšie a zmestí sa ich na plech či panvicu naraz viac. Rozvaľkaním sa plnka pekne rovnomerne urovná do celej placky.
Jeden plech som vymastila masťou, uložila naň 4 placky, tiež ich potrela masťou a kým sa rúra vyhriala na 220°C, ešte podkysli.
Pri pečení sa zadné vzduli poriadne vysoko, boli ako pampúšiská:-)
Ďalšie na plechu som preto preventívne poprepichovala vidličkou.
Tie som piekla už na pečiacom papieri a nepotreté masťou.
Prvý plech sa upiekol do červenkasta za 14 minút, nebolo na čo čakať(teda okrem následného chladnutia)
Ochutnávka ma nechala v rozpakoch, cesto sa mi zdalo takto suché, preto som posledných 6 placiek piekla na panvici s trochou oleja.
Dobre som urobila, lebo takto vynikla ich chuť v oveľa väčšej miere. cesto nebolo vysušené, o plnke ani nevraviac.
Koniec-koncov, to malé množstvo oleja pri opekaní neuškodí naozaj nikomu a chuť bude neporovnateľne lepšia.
S hrnčekom mlieka to bola vynikajúca večera a následne aj raňajky s čerstvým zeleninovým šalátom miesto mlieka. 10 posúchov som po upečení a vychladnutí strčila hneď do mrazničky, v prípade potreby akoby som našla.

utorok 5. apríla 2016

Kukulienkina nátierka

Kukulienka je môj nick na Vareche, to mnohí z vás vedia. Táto nátierka vznikla dnes improvizáciou, pri pohľade do chladničky a trvalo mi len pár minút skombinovať suroviny tak, ako to doma chutí. Názov ma presne vystihuje - mám rada jednoduchú a rýchlu prípravu, použitie zdravších ale aj nespotrebovaných a už raz tepelne upravených surovín, spojiť to dokopy niečím chutným, v tomto prípade smotanou a bryndzou...koreniny len jemne dopĺňajú autentické chute.
Nátierku som podávala na opečených kúskoch chleba, môže sa použiť teplá, či studená, aj na cestoviny povedzme alebo len tak samotná bez nejakých dodatočných obilninových sacharidov. Je šťavnatá a sýta. Mäso sa môže aj vynechať ale zameniť radšej nie, tu vyniknú najlepšie tie kuracie prsia.
Ostali mi z mäsovej polievky, takže chuťovo sú nasiaknuté a predsa nie suché. Čo sa nezje čerstvé, nevyhadzujem, skúšam upotrebiť inde.
Suroviny: 1 menšia cibuľa, 1 miska (moja má objem 1,5dcl) nadrobno pokrájanej hlivy ustricovej, 2 PL repkového oleja, 1 vrchovatá miska pokrájaných uverených kuracích pŕs, skoro celý kelímok šľahačkovej smotany, 100g bryndze, nasekaný kôpor, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ podľa potreby
Postup:
Nadrobno pokrájanú cibuľu som opražila na oleji, keď začala chytať farbu, prisypala som mletú rascu, premiešala a pridala hlivu.
Mierne som ju osolila, posypala čiernym mletým korením a nechala dusiť vo vlastnej šťave za občasného miešania na miernom ohni. Zatiaľ som pokrájala kuracie prsia tiež na drobné kocky. Mala som ich za vrchovatú misku.
Hneď ako sa dostali na panvicu, zaliala som celé smotanou, po častiach, nevedela som dopredu, koľko sa vsaje do mäsa.
Smotana začala vrieť, plameň som vypla a pridala rozmrvenú bryndzu,
po jej premiešaní už len kôpor, v tomto prípade mrazený. Soľ už nebola potrebná, bryndza je slaná dosť.
Opiekla som pár krajcov chleba, naložila nátierku a bolo to veľmi dobré papaníčko.

utorok 29. marca 2016

Pečivo - vtáčiky

Nápad na tvar vtáčikov mi poslala mailom Janka.
Cesto som použila osvedčené, je slané, žemľové, s kombináciou špaldovej celozrnnej a pšeničnej múky. Obsiahnutá masť mu dodáva mäkkosť.
Pri príprave mi rada pomohla Karolínka, takéto ručné práce sa jej veľmi páčia.
Pred časom som doniesla do vázy konáriky slivky, s obľubou na nich prekladá z miesta na miesto malého farebného vtáčika - zvyšok z nejakej peknej kytice od manžela.
Pečivo sa nám počas sviatkov minulo, vonku začalo pršať, tak tu bola príležitosť na tvorbu z kysnutého cesta. Ako základ som si vzala špaldové pečivo od Táničky, ktoré malo u nás veľký úspech.
Suroviny: 250g polohrubá pšeničná múka, 80g špaldová celozrnná múka, 170g hladká pšeničná múka Babičkina voľba na kysnuté cesto, 2 ČL soli, 1 ČL cukru, balíček sušeného droždia na 500g múky, 50g masti, 300ml teplej vody
Postup:
všetky suroviny som dala vymiesiť robotovi, potom som cesto zakryla a nechala kysnúť na teplom mieste skoro hodinu. Na jemne pomúčenej doske som ho rozdelila na 12 kúskov, tie sformovala do guliek a následne po jednom vyšúľala na hadíkov hrubých ako palec. Samotné formovanie vtáčikov nie je vôbec ťažké: hadíkovi preložíme jeden koniec cez druhý
Pravú nožičku prevlečieme spodkom a vytiahneme cez stred slučky hore - to bude hlavička
Z hlavičky vyformujeme vytiahnutím kúska cesta zobáčik.
Vyčnievajúcu nožičku sploštíme na chvostík
Chvostík pomocou nožničiek nastriháme na pierka
pomocou špáratka vyhĺbime jamky na očká
a nastrkáme do nich zrnká čierneho korenia
zobáčik nastrihneme vodorovne, aby sme ho otvorili


Hotové vtáčiky necháme podkysnúť na plechu s pečiacim papierom. Odporúčam urobiť dominantnejšie hlavičky, moje vtáčiky sú akési priškrtené:-)
Rúru som zapla na 220°C, vložila do nej na spodnú mriežku plech s 2dcl vody. Nakysnuté vtáčiky som potrela rozmiešaným žĺtkom a vložila do horúcej rúry.
Po siedmych minútach od začiatku pečenia som plech s vodou vybrala a piekla pečivo ďalej do červena, spolu to bolo asi 18-20 minút, ukáže to farba.
po vychladnutí som jedno rozkrojila, zvnútra je štruktúra správna, cesto je mäkké, poddajné a chutné.
Hneď som pár kúskov vložila do mikroténového vrecka a zamrazila na neskoršie použitie





štvrtok 24. marca 2016

Veľkonočná torta

Piekla som ju trošku v predstihu sviatkov, na Veľkú noc nebudeme doma a toto bude jediný krémový koláč.
Recept som mala vyhliadnutý už dávnejšie, našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy. Niekedy aj v novinách zaúraduje škriatok, preto treba dávať pozor a pri realizácii receptov aj kontrolovať správnosť množstiev podľa skúseností. Tu bol napríklad v kréme uvedený 1 balíček maizeny(200g) na 5dcl mlieka. Ak by som bola nováčik v kuchyni, možno by som musela puding betón podľa tohoto receptu vyhodiť. Na uvedený objem mlieka som dala dva balíčky(2x40g) maizeny a bolo to akurátne husté.
Ostatné suroviny som použila viac-menej podľa receptu, tu je moja verzia:

Suroviny:
cesto: 8 vajec, 8 PL kryštálového cukru, 8 PL hladkej múky Babičkina voľba, štipka soli, 
plnka: 5dcl mlieka, 80g Zlatý klas alebo maizena, 250g masla, 4 PL práškového cukru, 6 PL vaječného likéru, 2 PL hustého bieleho jogurtu, 2 balíčky vanilínového cukru, 1,5dcl čiernej kávy
na zdobenie: 2 hrste vlašských orechov, brusnice v čokoláde
Postup:
 V studenom mlieku som rozmiešala Zl. klasy, pridala vanil. cukor a uvarila hustý puding.
Za občasného miešania mal čas poriadne vychladnúť, kým som upiekla korpus:
Vajcia som rozdelila, bielka so štipkou soli vyšľahala na tuhý sneh. Žĺtka s cukrom som šľahala do bledej peny. Pridala som preosiatu múku, dobre premiešala a po častiach pridávala pevný bielkový sneh.
Ten vtáčam varechou do hmoty, zvrchu nadol, aby sa moc neubil.
Rúru som mala zapnutú na 180°C. Cesta bolo dosť veľa, tak som ho vyliala do tortovej formy s priemerom 28cm, na jej spodku bol už upevnený pečiaci papier. Boky som nevymazala.
Korpus sa piekol 30 minút na rovnakej teplote. Z formy som ho uvoľnila až po vychladnutí.
Rozrezala som ho vodorovne na tri diely.
Uvarila som za šálku kávy, toto je taká zmes cikórie a zrnkovej kávy v instantnej forme, máme ju radi s mliekom. Kávu som osladila a nechala vychladnúť.
Do vychladnutého pudingu som vmiešala zmäknuté maslo, práškový cukor a vaječný likér.
Na odľahčenie pribudli dve lyžice bieleho gréckeho jogurtu. Urobili plnke dobre.
Plnku som vyšľahala do peny, bola naozaj skvelej chuti a konzistencie. Rozdelila som ju na tri časti.
Spodný korpus som lyžičkou poliala kávou a navrstvila tretinu krému.
Nasledoval stredný diel cesta, tiež poliaty kávou a potretý druhou tretinou plnky. Vrchný diel cesta som trocha pritlačila a pokryla zvyškom plnky, tou som potrela aj boky torty. 
Orechy som sekala na väčšie kúsky, každú polovičku na 6 častí. Opražila som ich nasucho na panvici a potom poprehadzovala v redšom sitku, aby sa pripečené šupky odstránili.
Pochodila som asi štyri potravinové predajne, nikde som nenašla drobné čokoládové vajíčka, tak som kúpila aspoň brusnice v čokoláde, kvázi vajcia by mali znázorňovať.
Vrch torty som ozdobila nimi a kúskami orechov. 
Torta putovala do chladničky na tri hodiny, ideálne by bolo na celú noc. 
Je jemná, nie veľmi sladká. Iste by ukázala lepšie vo vyššej forme, ale to by sa asi musela upiecť z dvoch korpusov po 4 vajcia v menšej forme a tak pospájať.
Po torte som robila bryndzové pirohy na želanie veľkej dcéry, ktorá dnes príde domov.
Škoda, že v pondelok ju už sprevádzame na letisko, aby sa mohla vrátiť do ďalekej krajiny.
A ešte som piekla aj domáci chlebík, aby mojich milovaných ovanula už vo dverách tá najlepšia vôňa a aby sa doma dobre a s chuťou najedli. 
Prajem vám všetkým požehnané a veselé veľkonočné sviatky