nedeľa 26. júna 2016

Krúpy s mangoldom

Krúpy zaraďujem do jedálnička len odnedávna. Sú veľmi prospešné obsahom dôležitých látok, sú sýte a dajú sa pripraviť naozaj všakovako ako samostatné jedlo i ako príloha.
Dnes som chystala na obed mangold, tak mi napadlo skombinovať ho s touto zdravie podporujúcou obilninou.
Prepláchnuté krúpy som zaliala vodou o hrúbku palca vyššie, osolila a pridala trocha oleja. Pod pokrievkou sa dusili 15 minút. Plameň som vypla a nechala ich dôjsť ešte asi 20 minút.
Krásne sfarbené listy mangoldu som doplnila aj lístkami šťaveľa.
Umytým som oddelila stonky a pokrájala na malé kúsky.
Tie som dala na panvicu s olejom ako prvé spolu s plátkami mladého cesnaku. Po chvíli som ich podliala vodou, vždy ju trebalo dopĺňať podľa potreby, panvicu som nezakryla. Keď boli stonky polomäkké, pridala som aj posekané listy spolu s lístkami bazalky.

Celé som mierne osolila a nechala znovu podliate dusiť spolu.
Po niekoľkých minútach som priliala celý kelímok sladkej smotany a nechala ju na miernom ohni redukovať. Nakoniec pribudlo už len maslo na zjemnenie a jedlo som dosolila.
Časť omáčky som zmiešala s uvarenými kolienkami, ktoré si pýtala k obedu malá. Veľmi jej chutilo, aj keď spočiatku vravela, že to zelené tam nechce. Nakoniec  pri prázdnom tanieri vyhlásila, že lepšie ešte nejedla. To má od ocinka:-))
jemu a sebe som nabrala krúpy zmiešané zo zvyškom omáčky. Boli vynikajúce a mám ich vraj robiť častejšie.

sobota 25. júna 2016

Šóšková (šťaveľová) omáčka

S vareným vajíčkom a zemiakovo-batátovou kašou. Fantastické a ľahké jedlo, farebne lákavé aj pre malú dcérku.
Šťaveľ zbieram z hriadky priebežne, na jedno použitie ho treba dosť, lebo sa úplne takpovediac rozpadne pri príprave.
V kastróli rozohrejem maslo, pridám umyté celé listy (po našom) šóšky a za stáleho miešania ich nechám scvrknúť sa.
To už mám pripravený hrnček s mliekom, kde som rozmiešala hladkú múku. Na dve deci mlieka asi lyžicu múky, to je na jednu osobu. Vlejem do kastróla a stále miešam, hustotu potom korigujem doliatím mlieka, ak treba.
Osolím, osladím cukrom a pridám kvapku octu. Povarím asi 15-20 minút, dávam pozor, aby neprihorelo.
Dva zemiaky a jeden batát som varila spoločne, mäkké som rozpučila a pridala kúsok masla a horúce mlieko, šľahaním metličkou dosahujem pyré.
Tento prívarok som nejedla už ani nepamätám, hádam ešte za školských čias, takže poriadne dlho.
Babka nám ho robila vždy na bravčovej masti a tuším robila zápražku, nie zátrepku.

piatok 24. júna 2016

Zapekané baklažánové rolky

Dnes som sa inšpirovala receptom z blogu inkitchenopen.cz. Tam to bolo na stredomorský spôsob, ja som skombinovala, čo som doma našla.
suroviny:
1 baklažán, tenké plátky schwarzwaldskej šunky, 200g šampiňónov, 1 malý topinambur, 3 jarné cibuľky, pol nového cesnaku,olej, soľ, oregano, čierne korenie mleté, kúsok paradajky, 2 PL sterilizovanej kukurice, bryndza, tvrdý syr na strúhanie
postup:
baklažán som pozdĺžne pokrájala na tenšie plátky, osolila, pokvapkala olejom a predpiekla v rúre na 200°C, kým začal chytať farbu.

Cibuľu a cesnak pokrájané na kúsky som pomaly opekala na panvici s trochou oleja, pridala som hneď aj kúsky topinamburu.
Zmes som posypala korením a osolila. postupne som do panvice pridávala očistené a pokrájané šampiňóny a kúsok paradajky.


Zmes sa pekne podusila, nakoniec som pridala kukuricu a plnku som nechala vychladnúť.
To už boli vychladnuté aj predpečené plátky baklažánu. Takto som ich vrstvila: na baklažán šunku, potom lyžicou plnku a navrch namrvenú bryndzu.
Plátok som zvinula a vložila do vymasteného pekáča.
Všetky naplnené rolky som potom posypala strúhaným syrom,
vložila do predhriatej rúry a zapekala na 200°C, kým sa syr neroztopil.
Medzitým som pripravila aj prílohu: petržlenové zemiaky. Zemiaky som parila a keď boli mäkké, nasypala som ich do kastróla, kde som udusila na masti hrsť petržlenovej vňate.
Mali sme výdatnú a chutnú večeru a k nej dobre vychladené pivko:-)

štvrtok 23. júna 2016

Krehké plnené pečivo

Tradičný recept našich starých mám som pozmenila vynechaním bielej múky a väčšiny cukru.
Suroviny:
200g celozrnnej špaldovej hladkej múky, 150g kukuričnej hladkej múky, 150g ryžovej múky, 200g bravčovej masti, 1/2 ČL soli, 3 žĺtka, 180ml kyslej smotany,
Na plnenie: 200g mletých orechov, 3 bielka, 4-5 PL ľubovoľného lekváru
                    70g mletého maku, 1 malý banán, višňový džem, ovsené otruby
Postup:
Odvážené múky som zmiesila so soľou, žĺtkami, smotanou a masťou v jednej mise do kompaktného cesta.
Podľa receptu som cesto po polhodinovom odpočinku v chlade rozdelila na 6 častí. Postupne som tri z nich rozvaľkala na kruhy s hrúbkou 1 mm a tie rozdelila na 12 trojuholníkov.
Počas oddychovania cesta som pripravila plnky: tuhý sneh z bielkov som zmiešala metličkou s mletými orechami a zvyškami lekváru, čo sa nudil v chladničke. Tu som pridaný cukor úplne vynechala, lekvár je sladký.
mletý mak som spárila s redším a kyslejším višňovým džemom,
málilo sa mi to, tak som pridala aj jeden rozpučený banán.
pri plnení pečiva maková zmes zredla, tak som ju zahustila ovsenými otrubami. Manželovi a malej táto plnka chutila viac ako orechová.
najprv som minula orechovú hmotu
Každý plech plný rohlíčkov som piekla v rúre predhriatej na 180°C 20 minút. Z tejto dávky vyšli tri veľké plechy pečiva. Koláčiky som po vychladnutí poobracala v práškovom cukre s vanilkou, urobilo im to dobre z chuťovej aj estetickej stránky.
tri cestá som už potom nerobila vo forme skrúcaných rohlíčkov, ale pirôžkov, tá forma sa mi páči viac.
koláčiky sú za čerstva krehkejšie, na druhý deň trocha zmäknú. Chuťovo veľmi dobré aj s týmito múkami. Ja nedbám, aj keď si tam dáte bielu hladkú. Ja som ešte pod vplyvom kurzu o náhradách bielej múky, tak skúšam - experimentujem a rodine kupodivu chutí:-)
Krásnu harmančekovú kyticu v pozadí mi nazbierala malá, keď bola pri potoku kŕmiť s ockom rybičky. 

pondelok 20. júna 2016

Mäsové guľky v letnej kapuste

Podobný recept tu už mám, je to plnená paprika na dva spôsoby, kde v jednom z nich sa papriky dusia v kapuste v rúre.
Mala som v pláne robiť ten recept, ale keďže všetky čerstvo nakúpené nádherné zelené papriky boli štipľavé, musela som to vyriešiť inak.
Ono sa to vyriešilo vlastne za pochodu a výsledok je veľmi uspokojivý, tak si ukladám aj takúto verziu.
Suroviny:
nič som nemerala, množstvá sú orientačné
500g chudý bravčový bôčik, 1 vaječné bielko, 1/3 hrnčeka predvarenej ryže, dva veľké strúčiky cesnaku, 1/2 +1-2 ČL mletej červ. papriky, soľ, čierne mleté korenie, 1 veľká cibuľa, 2 PL oleja, 1,5 PL hladkej múky, zeleninový alebo mäsový vývar/horúca voda, pol hlávky letnej kapusty
Postup:
Najprv som postavila variť ryžu, množstvo ako na prílohu, manžel na ňu dostal chuť, dávno ju nemal. Počas varu som z nej trocha odobrala a nechala voľne vychladnúť, zatiaľ som pomlela pekný chudučký kus bôčika spolu s očistenými strúčikmi cesnaku.
Zmes som ochutila soľou, červ. mletou paprikou a čiernym mletým korením, primiešala ryžu a spojila bielkom, čo mi ostalo od sobotňajšieho potierania koláča.
Na oleji som spenila pokrájanú cibuľu, keď začala chytať farbu, pridala som múku a miešala túto zápražku na miernom ohni len minútku, aby ostala bledá. Po stiahnutí z ohňa som primiešala zvyšok mletej papriky a vracajúc na oheň som ju za stáleho miešania zaliala asi 2,5 dcl vody. Treba miešať metličkou, aby sa neurobili hrčky. Tento základ som osolila a priviedla k varu.
Z mäsovej zmesi som postupne robila guľky a vkladala ich do vriacej šťavy. Keď tam už boli všetky, opatrne som hrncom pootáčala z jednej do druhej strany, aby sa už odspodu obvarené guľky pohýbali a pritom nerozpadli.
Varešku na miešanie použijem iba ak už budú tuhšie. Kastról som zakryla a guľky sa dusili na miernom ohni asi pol hodiny, zatiaľ sa dohotovila aj prílohová ryža.
Vybrala som z chladničky kapustu a pokrájanú na malé kocky som ju prisypala k mäsovým guľkám.
To už trebalo podliať.
Na vedľajšej platni sa mi varila hrášková polievka, tak som z nej ubrala za dve naberačky a jedlo znova prikryté dodusila.
To už netrvalo dlho, kapusta zmäkla za pár minút.
Ako príloha sa hodia knedle, zemiaky parené, varené, pučené či kaša z nich. Ale takisto čerstvý chlieb alebo len tak bez ničoho. Prajem aj vám dobrú chuť.





štvrtok 16. júna 2016

Zmrzlina s chuťou slivkových guliek

Ako som už spomínala, s malou chodíme na husličky. A keď jej hranie ide naozaj veľmi dobre, za odmenu si sadneme na zmrzlinu do neďalekej cukrárne pri soche poľského kráľa Sobieského, ktorý nám oslobodil mesto od Turkov. To len aby ste vedeli, kde máte takú zmrzlinu hľadať.
Objavili sme ju len minule pod nenápadným názvom Slivková. Vyzerala úplne obyčajne, až kým som ju neochutnala. Zreničky sa mi rozšírili blahom a matnou spomienkou na niečo strašne dobré...domáce slivkové gule s opraženou strúhankou! Oni tam tú strúhanku (či niečo moc podobné) aj mali.
Bez dlhšieho rozmýšľania som si predsavzala tú chuť zopakovať aj vo svojej kuchyni.
Zmrzlinovač nemám, budem usilovne počas mrazenia miešať.

Tak som si pripravila:
slivkový kompót, dva kelímky šľahačkovej smotany, mletú škoricu a na kúsku masla opraženú strúhanku. Neskôr som potrebovala aj slivkový lekvár, o tom potom.
Ponorným mixérom som pár sliviek premenila na kašu. Ja už dávam do kompótov naozaj málo cukru, teraz sa mi to vypomstilo, chuťovo to bolo fakt nevýrazné k smotane. Tú som vyšľahala len tak do polovice, bola viac tekutá.
Takže pribudol aj slivkový lekvár podľa chuti, samozrejme. A miešala som už len ručne, aby som si neurobila maslo.
So škoricou som prisypala aj časť opraženej strúhanky, zvyšok ostal na posypanie porcií po zamrazení.
Zmes už dokonalej chuti som rozdelila do dvoch nádob a vložila mraziť.
Po 30 minútach som hmotu poriadne premiešala, na steny nádoby sa už pomaly ale isto lepila námraza, tú treba premiešať s tekutým stredom, aby sa hmota zmrazila rovnomerne. Miešanie stačí zopakovať ešte dvakrát, vždy po pol hodine.
Potom sa zmrzlina nechá v mraze do úplného stuhnutia. U nás to trvalo 3 hodiny. Jeden kelímok už padol za obeť hneď poobede. Ale vôbec neľutujem:-)